Voor de één is het glashelder, voor de ander is het dan weer rocket science.
Toch is het een belangrijk begrip dat regelmatig voor verwarring of zelfs discussie zorgt bij de aankoop van een woning. Stel: je doet een bod op een woning, het bod wordt aanvaard en alles lijkt in kannen en kruiken... tot je bank plots toch geen lening wil geven. Vandaag riskeer je dan een serieuze financiële kater. Maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in.
De nieuwe regering wil de opschortende voorwaarde van financiering verplicht maken bij de aankoop van een woning. Maar wat houdt dat precies in? En wat betekent dat voor jou als koper of verkoper?
De opschortende voorwaarde uitgelegd.
Een opschortende voorwaarde klinkt misschien wat juridisch, maar het principe is eigenlijk simpel. Het betekent dat een overeenkomst pas definitief wordt als aan een bepaalde voorwaarde voldaan is. In het geval van een woning gaat het dan meestal om de financiering: de verkoop is pas bindend als jij als koper binnen een afgesproken termijn een hypothecaire lening krijgt.
Zolang dat niet het geval is, heb je als koper geen verplichtingen – en ook de verkoper niet. Krijg je dus géén lening, dan kan de verkoop kosteloos ontbonden worden. Geen boetes, geen schadevergoedingen.
Wat zou er veranderen?
Vandaag is zo’n opschortende voorwaarde nog niet verplicht. Bij het uitbrengen van je bod kies je zelf of je dit doet onder een opschortende voorwaarde of niet. De nieuwe regering wil daar komaf mee maken. In de toekomst zou het standaard verplicht worden om een opschortende voorwaarde van financiering op te nemen in elke verkoopovereenkomst van een woning.
Waarom is dat goed nieuws voor kopers?
Heel eenvoudig: het biedt je als koper extra bescherming. De woningmarkt is krap, en velen voelen zich genoodzaakt om snel te beslissen. In die haast wordt soms een bod uitgebracht zonder financiële zekerheid. Als je dan je lening niet rond krijgt, kan je in de problemen komen: je riskeert een boete of schadevergoeding aan de verkoper. Met een verplichte opschortende voorwaarde zou dit voortaan verleden tijd zijn.
Bovendien zal de angst om een bod uit te brengen zonder vangnet verdwijnen, wat vooral voor jonge kopers of mensen zonder grote eigen inbreng een geruststelling is.
Tip:
Sta je op het punt om een bod uit te brengen? Tot de wet er effectief komt, blijft het belangrijk om zelf die opschortende voorwaarde van financiering op te nemen in je bod als dit van toepassing is voor jouw situatie. Vermeld een realistische termijn en het gewenste leenbedrag, en laat je daarbij deskundig begeleiden door één van onze ervaren vastgoedexperten.
Voor een correcte waardebepaling van jouw eigendom ben je bij Immo De Ras aan het juiste adres!