fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 65 contacteer ons 053 60 65 60

HOGERE BOETES VOOR NIET-AANGIFTE VERBOUWINGEN!

banier

Plannen om binnenkort te verbouwen? Lees dan zeker onderstaand artikel!

Met ingang vanaf 01.01.2021 worden de boetes voor wie niet tijdig een verbouwing aangeeft grondig verhoogd. Wat moet u hierover weten?

Aangifte verbouwingen.

Doet men een grondige verbouwing waardoor het kadastraal inkomen (ki) wijzigt, dan zal men dit binnen de 30 dagen moeten aangeven bij het kadaster. Aan de hand van deze aangifte zal het kadaster dit ki vervolgens kunnen herschatten. De aangifte moet gebeuren door de eigenaar, bezitter, opstalhouder of vruchtgebruiker van het goed (art. 473 WIB). Er wordt hierbij voor Belgisch vastgoed geen onderscheid gemaakt tussen natuurlijke personen en rechtpersonen.

Nu ook voor buitenlands vastgoed.

Voortaan moet men ook de grondige verbouwingen aan buitenlands vastgoed, waaraan in de nieuwe regeling een KI wordt toegekend, aangeven.

Hogere boetes!

Blijkt dat men een verbouwing niet (tijdig) heeft aangegeven, dan riskeert men een boete. Door een nieuwe wet van 17.02.2021 worden deze boetes sterk verhoogd, namelijk van € 50 - € 1.250 tot € 250 - € 3.000. Deze verhoging treedt retro-actief in werking vanaf 01.01.2021 (art. 445, §5 WIB).

Bij niet (tijdige) aangifte van grotere verbouwingen riskeert men sinds 01.01.2021 een boete van € 250 tot € 3.000. Voordien bedroeg deze boete € 50 - € 1.250. 

 

Bron: Wet van 17.02.2021, BS 25.02.2021
Het kantoor staat in voor de betrouwbaarheid van de in haar uitgaven opgenomen informatie waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Vastgoednieuws in de kijker

Huizenkopers opgelet: Hypotheekrentes dalen in recordtempo

Huizenkopers opgelet: Hypotheekrentes dalen in recordtempo

Bereid je voor op een veelbelovend begin van 2024, want het laatste nieuws op de vastgoedmarkt zal je ongetwijfeld verheugen: de hypotheekrentes maken een onverwachte duik, waardoor het kopen van een huis nu meer dan ooit een slimme zet lijkt. Maar wat betekent dit precies voor jouw droomhuis? En waarom zou je nu de sprong wagen?

Lees meer
Het einde van het fiscaal voordeel voor tweede woningen: wat verandert in 2024?

Het einde van het fiscaal voordeel voor tweede woningen: wat verandert in 2024?

Het is december, de feestdagen naderen en het einde van het jaar is in zicht. Maar te midden van de feestvreugde komt er ook een verandering aan voor wie denkt aan de aankoop van een tweede verblijf. Tot nu toe kon je genieten van een fiscaal voordeel als je leende voor een tweede woning, met een maximum van 705 euro per jaar. Een mooi extraatje, maar haast is geboden, want vanaf 2024 gaat deze regeling op de schop.

Lees meer
Bouwgrondschaarste drijft prijzen naar ongekende hoogten

Bouwgrondschaarste drijft prijzen naar ongekende hoogten

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel een stukje bouwgrond in Vlaanderen vandaag de dag kost? Spoiler alert: het is een hot topic, en de cijfers liegen er niet om!

Lees meer
Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button