fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 65 contacteer ons 053 60 65 60

Bouwgrondschaarste drijft prijzen naar ongekende hoogten

banier
quote

"Niettemin blijft bouwgrond een buitengewone investeringskans."

Makelaar Wend - Immo De Ras

25 SEPTEMBER 2023

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel een stukje bouwgrond in Vlaanderen vandaag de dag kost? Spoiler alert: het is een hot topic, en de cijfers liegen er niet om!

In de eerste helft van dit jaar tikte de mediaanprijs voor bouwgrond in Vlaanderen de 429 euro per vierkante meter aan, wat een opvallende stijging van 13% betekent ten opzichte van vorig jaar. Nog indrukwekkender is dat deze prijs maar liefst 56% hoger ligt dan in 2018, volgens de meest recente bevindingen van de notarisbarometer.

In de eerste zes maanden van 2023 vertoont de Belgische bouwgrondmarkt een opvallende daling van 10% in het aantal verkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is er een lichtpuntje in Vlaanderen, waar de daling in het aantal transacties beperkt bleef tot 3,9%.

Maar wat echt de aandacht trekt, zijn de voortdurend stijgende prijzen. In Vlaanderen bereikte de mediaanprijs voor bouwgrond voor het eerst een indrukwekkende grens van 400 euro per vierkante meter.

Oost-Vlaanderen prijkt bovenaan als de duurste provincie, waar de mediaanprijs per vierkante meter is gestegen tot 554 euro. Aan de andere kant van het spectrum bevindt Limburg zich als de meest budgetvriendelijke optie, met een prijs van 230 euro per vierkante meter voor bouwgrond.

 

Makelaar Wend van Immo De Ras licht toe.

"Voor de jongere generatie wordt het kopen van een bouwgrond steeds meer een uitdaging, vooral zonder financiële steun. De kosten van bouwmaterialen zijn in korte tijd met een factor drie gestegen, wat hen vaak in de richting duwt van het kopen van een starterswoning in plaats van een bouwgrond.” 

“Niettemin blijft bouwgrond een buitengewone investeringskans. De waarde ervan is voortdurend blijven stijgen, wat kan leiden tot aanzienlijke winsten op lange termijn. Bovendien zijn de voordelen van het aankopen van een bouwgrond, zoals de vrijheid om je huis volledig aan te passen aan jouw behoeften en smaak, indeling en ontwerp, absoluut onmiskenbaar."

 

Ben je klaar om jouw vastgoeddromen waar te maken? Bij Immo De Ras begrijpen we de uitdagingen en kansen in de vastgoedmarkt als geen ander. Of je nu op zoek bent naar bouwgrond, een starterswoning of ander vastgoed, wij staan klaar om je te begeleiden. Ontdek de mogelijkheden en voordelen van vastgoed bij Immo De Ras. Neem vandaag nog contact op voor deskundig advies en begeleiding.

 

Bron: Bouwgrond almaar schaarser en dus duurder. (2023). Vastgoed Flitsen, 1938, 12.

Vastgoednieuws in de kijker

De cijfers fluisteren het, de markt bevestigt: de vastgoedtsunami ligt achter ons en de realistische makelaar is aan zet.

De cijfers fluisteren het, de markt bevestigt: de vastgoedtsunami ligt achter ons en de realistische makelaar is aan zet.

Als eb na vloed, lijkt de woelige periode van vastgoedverkoop langzaam te bedaren. De cijfers fluisteren het, de markt bevestigt het: de "vastgoedtsunami" is achter ons. Maar hoe groot is die terugval eigenlijk?

Lees meer
Natuurinclusief bouwen wint aan populariteit en dit is wat je erover moet weten!

Natuurinclusief bouwen wint aan populariteit en dit is wat je erover moet weten!

Natuurinclusief bouwen, klinkt het je bekend in de oren? Misschien wel, misschien niet - en daar is helemaal niets mis mee. Maar wat houdt deze aanpak eigenlijk in en waarom wint deze benadering van bouwen zo aan populariteit? Wij zijn op onderzoek gegaan en laten je graag kennismaken met het concept.

Lees meer
Huizenkopers opgelet: Hypotheekrentes dalen in recordtempo

Huizenkopers opgelet: Hypotheekrentes dalen in recordtempo

Bereid je voor op een veelbelovend begin van 2024, want het laatste nieuws op de vastgoedmarkt zal je ongetwijfeld verheugen: de hypotheekrentes maken een onverwachte duik, waardoor het kopen van een huis nu meer dan ooit een slimme zet lijkt. Maar wat betekent dit precies voor jouw droomhuis? En waarom zou je nu de sprong wagen?

Lees meer
Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button