fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 65 contacteer ons 053 60 65 60
image-banner

De cijfers fluisteren het, de markt bevestigt: de vastgoedtsunami ligt achter ons en de realistische makelaar is aan zet.

Als eb na vloed, lijkt de woelige periode van vastgoedverkoop langzaam te bedaren. De cijfers fluisteren het, de markt bevestigt het: de "vastgoedtsunami" is achter ons. Maar hoe groot is die terugval eigenlijk?

In de eerste drie maanden van 2024 bleef de verkoop van zowel huizen als appartementen dalen, zo blijkt uit de laatste bevindingen van de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. Voor een huis betaal je in Vlaanderen gemiddeld €367.120, terwijl een appartement je €279.811 kost. 

Het was al in 2023 dat we de eerste tekenen van verkoopsvermindering zagen, met een daling van maar liefst 17 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Deze trend zet zich gestaag voort, met een verdere afname van 8,8 procent in het eerste trimester van 2024. Notaris Bart van Opstal analyseert het treffend: "De markt koelde al duidelijk af in 2023, en de daling is nog niet voorbij."

Opvallend is dat deze daling in Vlaanderen sterker is dan elders, met Antwerpen aan kop met een afname van 10,8 procent. Maar het is niet alleen het aantal transacties dat afneemt; dit keer lijken ook de prijzen te reageren op de veranderende marktomstandigheden. Een trendbreuk, want in 2023 leidde de afname van transacties niet tot lagere prijzen. Van Opstal merkt op: "Voor het eerst zien we dat de prijzen beginnen te volgen, vooral in Wallonië en Brussel, waar de reële prijzen dalen."

Hoewel Vlaanderen nog lichte stijgingen laat zien, vertaalt dit zich niet in een reële groei, gezien de inflatie. Vooral in Wallonië, waar een huis gemiddeld €239.886 kost en een appartement €192.265, dalen de prijzen, terwijl Brussel met gemiddeld €545.210 voor een huis en €288.878 voor een appartement de duurste regio blijft.

Terwijl de vastgoedprijzen in Vlaanderen het sterkst stijgen in West-Vlaanderen en Limburg, en minder in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, blijft Vlaams-Brabant ergens tussenin schommelen.

Maar wat verklaart deze verschuiving? Niet alleen de rente op woonleningen speelt een rol, maar ook veranderingen in het gedrag van potentiële kopers en investeerders. Alternatieven zoals staats- en kasbons zijn aantrekkelijker geworden, vooral voor investeerders die voorheen voornamelijk op vastgoed gericht waren.

Makelaar aan het woord

Sam van Immo De Ras licht toe: 

In een tijd waarin velen een verkoopdaling ervaren, zijn we bij Immo De Ras juist erg tevreden. Onze aanpak draait het om het principe van de realistische makelaar. We hechten enorm veel waarde aan een correcte en realistische waardebepaling van een woning. Te vaak zien we makelaars een te hoge prijs op een pand plakken, maar dit werkt vaak averechts. Deze panden blijven dan veel te lang hangen op de markt, om uiteindelijk toch te zakken in prijs wat leidt tot frustratie van de verkopers.

Bij Immo De Ras geloven we dat eerlijkheid loont. Door realistisch te zijn over de waarde van een woning, creëren we een win-win situatie voor zowel verkoper als koper. Dit is precies wat we willen bereiken: tevreden klanten aan beide kanten van de transactie. Onze aanpak heeft zich reeds bewezen. In 2023 verkochten we maar liefst 91% van onze panden binnen zes maanden, een mooie prestatie in deze uitdagende markt.

Op dit moment zijn de vastgoedprijzen rechtvaardig en zijn de rentetarieven niet buitensporig. Dit maakt vastgoed nog steeds een betrouwbare investering op lange termijn.

Overweeg je om te investeren in vastgoed? Onze makelaars staan voor je klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Met hun expertise volgen ze de markt op de voet en kunnen ze je voorzien van waardevol advies. Aarzel niet om langs te komen in een van onze kantoren of neem telefonisch contact met ons op via 053/60.65.60.

Bron: Mts, & Mts. (2024, 18 april). Woningverkoop én -prijzen tonen dat de “vastgoedtsunami” achter ons ligt, zeker in provincie Antwerpen: “De te. Gazet van Antwerpen. https://www.gva.be/cnt/dmf20240418_91871778

Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button