fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 65 contacteer ons 053 60 65 60

BUITENLANDS VASTGOED

image-banner

 

BELGEN KUNNEN MAAR NIET GENOEG KRIJGEN VAN SPAANSE ‘CASAS’

De Belgen blijven azen op een tweede verblijf in Spanje. Uit cijfers van de Spaanse registratiekantoren blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 1.207 Belgen een Spaanse ‘casa’ kochten. Dat is het hoogste kwartaalcijfer ooit en een stijging met 23 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Nochtans zitten ook de Spaanse vastgoedprijzen in de lift.

Die belangstelling is niet nieuw. In 2021 werden er al 12 procent meer Spaanse eigendommen verkocht aan Belgen dan in 2020. “We krijgen nu een vijfde meer aanvragen dan voor de coronacrisis”, zegt Marleen De Vijt van Azull, Belgisch marktleider voor de verkoop van Spaans vastgoed. “Door de lage rente brengt spaargeld amper nog iets op en gaan veel mensen op zoek naar alternatieven.” Net als in ons land zitten ook de Spaanse vastgoedprijzen in de lift. Spaans vastgoed is nu 5,3 procent duurder dan vorig jaar. En in 2021 waren de prijzen al met 7,9 procent gestegen. De Vijt: “Ondanks de stijgende prijzen blijven veel Belgen naar Spanje lonken. Dat is niet onlogisch. In vergelijking met de Belgische vastgoedprijzen is Spanje nog altijd relatief goedkoop. Gemiddeld kost een woning van 100 vierkante meter nu bijna 240.000 euro in België, en maar 190.000 euro in Spanje. Bovendien is het weer er beter en de levensstijl relaxter. Een bijkomend pluspunt is dat de aankoopbelasting in Spanje lager ligt dan bij ons.”

KADASTRAAL INKOMEN AANGEVEN

In België moet u in principe geen belasting betalen op een Spaanse eigendom. Maar u moet die woning wel ieder jaar invullen op uw belastingaangifte. Naar analogie met de regeling voor de Belgische buitenverblijven moet u vanaf dit jaar het kadastraal inkomen (k.i.) van uw buitenlands eigendom aangeven. Dat k.i. wordt door de fiscus vastgesteld op basis van de laatst bekende marktwaarde van uw eigendom. Deze nieuwe regels werden doorgevoerd onder druk van de Europese overheden. Bedoeling is om de fiscale discriminatie tussen buitenlandse en Belgische tweede verblijven weg te werken. Maar stilaan wordt duidelijk dat er andere discriminaties voor in de plaats komen. “Uit feedback van onze klanten blijkt dat de kadastrale inkomens voor identieke appartementen in hetzelfde gebouw soms heel ver uit elkaar liggen”, zegt Freyke Van Looveren, van Nieuwbouw in Spanje/Nieuwbouw Tenerife, één van de grootste Belgische makelaars die actief zijn op de Spaanse vastgoedmarkt. “Een appartement dat in 2017 op plan werd verkocht tegen bijna 500.000 euro kreeg door de fiscus een k.i. toegekend van 1.722 euro. Het naburige appartement, volledig identiek qua grootte, ligging en afwerking, werd vorig jaar herverkocht voor 750.000 euro en kreeg op basis daarvan een kadastraal inkomen mee van bijna 2.646 euro, of 55 procent meer. Dit verschil heeft niets te maken met het jaarlijkse inkomen dat de woning kan opleveren. En stel dat het appartement over enkele jaren opnieuw tegen een flink hogere prijs wordt doorverkocht aan een Belg? Wordt het k.i. dan opnieuw opgetrokken?”

RECENTE AANGEKOCHTE WONINGEN

Boosdoener zijn de stijgende Spaanse vastgoedprijzen. Die blazen de k.i.’s van recent aangekochte woningen op. “Een appartement met een slechte ligging kan een hoger kadastraal inkomen hebben dan een eigendom op een toplocatie, enkel en alleen omdat het een paar jaar later werd aangekocht tegen een hogere prijs”, zegt Carl Vorsselmans van Nieuwbouw in Spanje/Nieuwbouw Tenerife. “In andere dossiers zien we dat het nieuwe kadastrale inkomen tot 40 procent hoger ligt dan de huurwaarde die tot vorig jaar mocht worden gebruikt voor de belastingaangifte. Die was gebaseerd op de Spaanse valor cadastral.” 

In de praktijk heeft een hoog k.i. slechts een beperkte impact op de belasting die u in België moet betalen op uw eigendom. Uw Spaans onroerend inkomen is immers fiscaal vrijgesteld in ons land en telt enkel mee om het belastingtarief op uw globale (Belgische) inkomsten te bepalen (die techniek heet ‘vrijstelling met progressievoorbehoud’). Toch voelen veel eigenaars zich hier niet goed bij. “Begrijpelijk”, meent Vorsselmans. “We zien kadastrale inkomens van 2.000 à 3.000 euro voor een appartement. In België hebben k.i.’s van die omvang meestal betrekking op grote huizen en villa’s.”

ONGELIJKHEID VALT SLECHT

Waar dat verschil vandaan komt? “Voor Belgische woningen wordt het k.i. vastgesteld op basis van de oppervlakte, de ligging, referentiepunten in de buurt … Als de woning wordt verkocht, gaat het k.i. mee over naar de nieuwe koper”, legt Vorsselmans uit. “Voor eigendommen in het buitenland wordt enkel naar de aankoopwaarde gekeken. Die ongelijkheid valt slecht. Een aantal van onze klanten hebben al een bezwaarschrift ingediend bij de fiscus. Zelfs al blijft de rechtstreekse belastingimpact beperkt, je weet nooit waar de toegekende k.i.’s in de toekomst nog voor gebruikt zullen worden.” Wie een bezwaarschrift wil indienen, moet er wel tijdig bij zijn. Dat kan maar tot twee maanden na de kennisgeving van het k.i. Wie niet tijdig reageert, gaat stilzwijgend akkoord met het toegekende bedrag.

De Belgen blijven azen op een tweede verblijf in Spanje. Uit cijfers van de Spaanse registratiekantoren blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 1.207 Belgen een Spaanse ‘casa’ kochten. Dat is het hoogste kwartaalcijfer ooit en een stijging met 23 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Nochtans zitten ook de Spaanse vastgoedprijzen in de lift.

Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button