fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 65 contacteer ons 053 60 65 60
image-banner

Een huis kopen in 2024? Dit staat bovenaan de checklist van Belgische huizenkopers.

quote

Tuin en terras scoren met 55% het hoogst, gevolgd door locatie (45%) en een rustige omgeving (35%).

Wat is voor de Belg anno 2024 nu écht belangrijk bij het zoeken naar die ene droomwoning? Immoweb bracht dit recent in kaart met een uitgebreide enquête onder 3.500 Belgen, variërend van kopers en huurders tot verkopers. Eén ding is duidelijk: de EPC-score wint aan populariteit en staat steeds hoger op het lijstje van prioriteiten, vooral bij mensen die een huis willen kopen.

Uit de enquête blijkt dat 62% van de kopers concrete plannen heeft om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken door middel van renovaties. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien de renovatieverplichtingen die in de verschillende gewesten zijn ingevoerd voor woningen met een te lage EPC-score.

Wat mag een renovatie kosten?

Bijna 40% van de kopers heeft een renovatiebudget van tussen de 10.000 en 50.000 euro gereserveerd. Nog eens 16% is bereid om nog meer te investeren, terwijl 25% nog niet precies weet hoeveel ze aan renovaties willen uitgeven.

Verkopers blijven achter in EPC-bewustzijn In tegenstelling tot kopers, lijken verkopers minder bezig te zijn met de EPC-score van hun woning. Opmerkelijk is dat bijna 60% van de verkopers niet eens weet wat hun huidige EPC-score is.

Van de verkopers die wél op de hoogte zijn, plant slechts 15% energiebesparende maatregelen vóór de verkoop om hun EPC-score te verbeteren. En zelfs dan blijft het budget voor renovaties bij de meeste van hen beperkt tot 50.000 euro of minder.

Wat staat er nog meer hoog op het verlanglijstje van toekomstige kopers en huurders? Tuin en terras scoren met 55% het hoogst, gevolgd door locatie (45%) en een rustige omgeving (35%). Ook het isolatieniveau (30%) is belangrijk, maar blijft net onder deze top drie.

De rest van de top-10 ziet er zo uit:

Wanneer je kopers en huurders apart bekijkt, blijkt dat huurders vooral waarde hechten aan de nabijheid van openbaar vervoer en andere voorzieningen. Kopers daarentegen, focussen meer op langetermijnfactoren zoals locatie, omgeving en energieprestaties.

Zit je met vastgoedvragen, wens je een gratis schatting van jouw woonst of heb je jouw droomwoning gespot? Contacteer Immo De Ras op 053/60.65.60 of kom langs in één van onze kantoren.

 

Bron: De Cock, L. (2024, 8 juli). EPC stijgt op het prioriteitenlijstje: waar ligt de woningzoekende Belg nog wakker van? Blog Immoweb. https://blog.immoweb.be/nl/epc-stijgt-op-het-prioriteitenlijstje-waar-ligt-de-woningzoekende-belg-nog-wakker-van/?utm_source=emailing_b2c&utm_medium=email&utm_campaign=blog_newsletter_20240725

Nieuw Vlaams regeerakkoord: Dit moet je weten als koper of huurder in Vlaanderen

Nieuw Vlaams regeerakkoord: Dit moet je weten als koper of huurder in Vlaanderen

De nieuwe Vlaamse regering heeft recent een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd die rechtstreeks invloed hebben op de vastgoedmarkt. Of je nu een woning wil kopen, verbouwen of huren, de veranderingen die dit nieuwe regeerakkoord met zich meebrengt, zullen ongetwijfeld een verschil maken in jouw financiële planning en woonwensen.

Een huis kopen in 2024? Dit staat bovenaan de checklist van Belgische huizenkopers.

Een huis kopen in 2024? Dit staat bovenaan de checklist van Belgische huizenkopers.

Wat is voor de Belg anno 2024 nu écht belangrijk bij het zoeken naar die ene droomwoning? Eén ding is duidelijk: de EPC-score wint aan populariteit en staat steeds hoger op het lijstje van prioriteiten, vooral bij mensen die een huis willen kopen.

Het einde van het fiscaal voordeel voor tweede woningen: wat verandert in 2024?

Het einde van het fiscaal voordeel voor tweede woningen: wat verandert in 2024?

Het is december, de feestdagen naderen en het einde van het jaar is in zicht. Maar te midden van de feestvreugde komt er ook een verandering aan voor wie denkt aan de aankoop van een tweede verblijf. Tot nu toe kon je genieten van een fiscaal voordeel als je leende voor een tweede woning, met een maximum van 705 euro per jaar. Een mooi extraatje, maar haast is geboden, want vanaf 2024 gaat deze regeling op de schop.

Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button