fb pixel
Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 60 contacteer ons 053 60 65 65
image-banner

NOTARISKOSTEN BIJ AANKOOP WONING DALEN MET GEMIDDELD 25%

 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het notariaat grondig hervormen. Daardoor zullen de notariskosten voor een aantal akten drastisch dalen, onder meer bij de aankoop van een woning. Daarnaast wordt de factuur voor de consument transparanter en wordt het statuut van notaris gemoderniseerd zodat het beroep aantrekkelijker wordt voor beginners.

 

Een gepeperde factuur, gebrek aan transparantie voor de consument en een verouderde regelgeving: dat blijkt uit een studie over het notariaat van het Prijzenobservatorium. Daarom komt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met hervormingsplannen voor de sector. 

Wie bijvoorbeeld een woning wil aankopen, zal dat ook voelen. "Dit is de belangrijkste hervorming van het notariaat van de laatste 70 jaar", zegt Van Quickenborne. "We kiezen voor lagere tarieven, meer transparantie en rechtszekerheid, betere voorwaarden voor startende ondernemers en een modern statuut."

Voor de aankoop van een woning van zo'n 232.000 euro zullen de notariskosten dalen met zo'n 25 procent omdat zowel de tarieven voor het ereloon als voor de administratieve kosten dalen. Dat is goed voor een bedrag van 1.102 euro. Het moet wel gaan om de enige woning die de koper bezit en hij moet er zelf in wonen. De daling van de notariskosten verkleint naarmate de woning die je koopt duurder is. Voor een woning van zo'n 450.000 euro is er nog altijd een voordeel van 574 euro, maar voor een woning van 800.000 euro zal je iets hogere kosten moeten betalen.  

De hervorming moet volgens minister Van Quickenborne ook bijdragen om de woningprijzen te drukken. Dat vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is vandaag absoluut de uitdaging om ook jonge mensen die een woning willen kopen te helpen. De registratierechten zijn al verlaagd van 8 naar 3 procent en deze stap is ook belangrijk", aldus de minister. 

Inspanning van notarissen

Volgens de federatie van notarissen vergt deze hervorming een aanzienlijke inspanning van de notariskantoren. "Bovendien is het notariaat een heterogene groep. In die zin zal deze hervorming op sommige kantoren meer impact hebben dan op andere. Denk maar aan kleine kantoren in gebieden waar de vastgoedprijzen het laagst zijn", zegt Jan Sap, Directeur-generaal van Fednot. 

Om te vermijden dat een aantal kantoren zwaar in de problemen komt, voorziet de federatie van notarissen een intern solidariteitsmechanisme. "Op die manier wordt de financiële impact verdeeld over alle kantoren van het land. Wat de precieze impact zal zijn, gaan we goed moeten opvolgen. Zeker ook als het gaat om notarissen die net aan de slag zijn gegaan", aldus Sap. Om de inkomstverliezen te compenseren worden de notariskosten op miljoenenwoningen wel duurder, legt de minister in "De ochtend" uit. 

Van Quickenborne wil verder nog een aantal excessen aanpakken, waardoor notarissen die met promotoren samenwerken veel minder kosten zullen moge aanrekenen bij de verkoop van een woning in een nieuwe verkaveling. Er zijn veel minder opzoekingswerken voor zo goed als identieke verkoopsakten, luidt de redenering hier.

De consument zal in de toekomst een duidelijker overzicht van de kosten krijgen, waarbij erelonen, uitgaven aan derden en administratieve kosten duidelijk zullen worden vermeld. "Op elke website van notarissen moet vermeld staan wat de tarieven zijn", aldus Van Quickenborne. Hij vindt het ook cruciaal dat notarissen duidelijk zeggen waarvoor het verplicht is om hen in te schakelen en wanneer niet. "Mensen denken dat ze voor alles naar de notaris moeten gaan", legt hij verder uit. "Maar voor een erfenisaangifte bijvoorbeeld moet je niet verplicht naar een notaris."

Om startende ondernemers beter te ondersteunen worden de tarieven voor het opmaken van basisstatuten met zo'n 30 procent verlaagd. "Die 1.500 euro wordt een all-in prijs van 1.000 euro. Daardoor wordt het makkelijker om als zelfstandige een zaak te kunnen opstarten", aldus de minister. 

Van Quickenborne wil ook het beroep van notaris aantrekkelijker maken. Wie bijvoorbeeld geen zelfstandig notaris wil worden, zal kunnen kiezen voor het statuut van toegevoegd notaris, een notaris-werknemer die kan optreden als volwaardig notaris. Die laatste hervormingen zijn voor Fednot een heel goede zaak. "Vanaf 2023 zal het om minimum 120 nieuwkomers gaan. Hierdoor wordt het notariaat extra toegankelijk", aldus Sap. 

Deze week komen de hervormingsplannen van Van Quickenborne op de tafel van de ministerraad. Daarna moeten de Kamer en de Raad van State er zich nog over buigen. "De nieuwe tarieven en bepalingen zullen op 1 januari 2023 in werking treden", zegt de minister

23 FEBRUARI 2022

Vastgoednieuws in de kijker

REGISTRATIERECHTEN OVERDRAGEN OF NIET?

3 MEI 2022

REGISTRATIERECHTEN OVERDRAGEN OF NIET?

Wie vandaag een woning koopt in Vlaanderen kan kiezen: lagere registratierechten betalen op die aankoop of eerder betaalde belastingen in mindering brengen. Wat is nu het voordeligst en wat zijn de voorwaarden?

 

Lees meer
NOTARISKOSTEN BIJ AANKOOP WONING DALEN MET GEMIDDELD 25%

23 FEBRUARI 2022

NOTARISKOSTEN BIJ AANKOOP WONING DALEN MET GEMIDDELD 25%

Lees meer
MILIEUVRIENDELIJKER VERWARMEN

14 FEBRUARI 2022

MILIEUVRIENDELIJKER VERWARMEN

VERWARMING OP STOOKOLIE EN AARDGAS WORDEN AFGEBOUWD..

Begin november werd een nieuw klimaatplan goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een van de punten in dat plan: verwarming op stookolie en binnenkort ook aardgas worden afgebouwd. De regering wil Vlamingen in eerste instantie naar de warmtepomp duwen. Een goedkoper alternatief is verwarmen op pellets. Elk systeem heeft zijn voordelen en nadelen.

Lees meer
Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button